OM in beroep tegen straf dodelijk busongeluk

7 February 2019, 19:20 uur
Geld & Recht
mainImage
AS Media

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de beslissing van de rechter om een buschauffeur een geldboete van 500 euro op te leggen na een dodelijk busongeluk op de Thorbeckelaan in Gouda.

Bij de aanrijding op 16 april vorig jaar op de Thorbeckelaan, kwam de 14-jarige Rhodé Zondag uit Woerden om het leven. Het meisje, scholiere van het Driestar College, viel tegen de bus en kwam onder achterwielen terecht. De rechter oordeelde dat de chauffeuse, Marian den O. (58) niet schuldig was aan een verkeersmisdrijf maar wel dat ze een inschattngsfout maakte door in te halen op een te smalle weg. De rechtbank kwalificeerde dat als een overtreding en legde de vrouw een boete van 500 euro op.

Het OM eiste 240 uur werkstraf en een rijontzegging van 9 maanden. Jusitie verweet de vrouw 'ernstige onvoorzichtigheid'.

De rechter vindt dat de buschauffeuse op de plek van het ongeluk niet had mogen inhalen. Door twee naast elkaar rijdende fietsers op een smal weggedeelte in te halen, heeft de buschauffeur ’’een inschattingsfout” gemaakt, oordeelde de rechtbank. ”Als ervaren buschauffeur had ze moeten zien dat de weg te smal was om de scholieren in te halen.”

De buschauffeur heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan een ”overtreding”, maar wordt vrijgesproken van een “misdrijf”. Juridisch weegt een misdrijf zwaarder dan een overtreding. De rechtbank vindt niet dat de vrouw ”ernstige onvoorzichtigheid” kan worden verweten. 

Het OM laat weten dat ze de inschattingsfout van Den O. 'zwaarder inschatten dan de rechtbank'. Aangezien Den O. beroepschauffeur is, vindt het OM dat dat een grotere verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Verkeerssituatie
In het vonnis staat de rechter ook stil bij de specifieke verkeerssituatie op de Thorbeckelaan in Gouda. ”De Thorbeckelaan is een vrij drukke weg met intensief verkeer. In 2015 is de weg gereconstrueerd en is de middengeleider breder gemaakt om het oversteken makkelijker te maken. De rijbaan en de fietsstrook zijn toen versmald, waardoor de weginrichting niet langer voldoet aan de daarvoor geldende normen. Door de inrichting van de weg met een rijbaan en een gemarkeerde fietsstrook wordt de indruk gewekt dat de weg ter plaatse voldoende ruimte biedt om op de fietsstrook rijdende fietsers in te halen. Dat laat echter de eigen verantwoordelijkheid van de buschauffeur onverlet.” Kortom, de rechter vindt dat Den O. de situatie beter had moeten inschatten 

Tijdens de zitting bleek dat de Thorbeckelaan in 2015 is aangepast en dat toen de weg te smal is gemaakt. Uit metingen van de politie kwam naar voren dat de fietsstrook op die plek op de Thorbeckelaan 154 cm is. De norm voor zo'n fietsstrook is 170 cm. Ook is de rijstrook smaller dan de richtlijnen van de overheid. In 2015 is een bredere middenberm aangelegd door de gemeente Gouda. Volgens de rechters lijkt het haast onmogelijk om daar met een bus niet over de fietsstrook te rijden. Het OM heeft de gemeente daarom dringend geadviseerd om er iets aan te doen aan de verkeerssituatie aldaar. ”Momenteel verkent de gemeente wat de mogelijkheden voor verbetering ter plekke zijn. De komende tijd wordt er een ontwerp uitgewerkt waarbij ook de kosten in beeld worden gebracht”, zo reageert de gemeente Gouda.